Beladiri untuk Bela Bangsa
Home » Muaythai

Muaythai

HISTORIE
Ruim 25 jaar geleden begon in nederland de ontwikkeling van datgene wat wij nu onder de verzamelnaam “kickboxing” kennen.In het prille begin werden alle wedstrijdsystemen door elkaar gevochten. De wedstrijden waren slecht georganiseerd en van enig medisch of wedstrijd-regelement was geen of weinig sprake.Sinds ongeveer 20 jaar wordt het “Amerikaans” kickboksen in Nederland beoefend.
In deze periode ontstonden er duidelijke richtingen in de sport, te weten Muay-thai, Savate, Japans kickboksen en het eerder genoemde Amerikaans kickboksen, met hierbij verantwoordelijke wedstrijdorganisaties.Als de Nederlandse Kick boxing bond (N.K.B.B.) de Nederlandse bond voor Savate en Frans boksen (N.B.F.S.) en de Muay-thai bond Nederland (M.T.B.N.). en de professional association (P.K.A.). In het kickboks-circuit ontstond de vraag naar een steeds hardere wedstrijd vorm, welke in populariteit sterk groeide, op deze wijze, tezamen met het “Grote Geld” is het Thaise boksen groot geworden.

 

 

 

MUAY-THAI
Er bestaan een groot aantal legenden met betrekking tot de oude boksers. Maar de bekendste van aller tijden is zonder twijfel de legende van NAI KHANOM DTOM. Thailand wed na een bloedige oorlog in 1767 door Birma als fasal staat ingelijfd.
Nai Khanom Dtom werd als een van de dertigduizend gevangenen afgevoerd naar
Birma, waar hij zeven jaar in krijgsgevangenschap doorbracht.Op 17 maart 1774 werd door de Birmaanse koning een feest georganiseerd ter ere van de renovatie van de grote tempel in de stad Rangoon.
Tijdens dit zeven dagen durende feest werden onder meer Muay-thai wedstrijden georganiseerd. Ook Nai Khanom Dtom vocht op deze dagen en versloeg tien Birmaanse vechters, allen in aanwezigheid van de Birmaanse Koning.Deze was dusdanig onder de indruk van de vechtkunst van de Thai dat hij hem de vrijheid schonk. Er bestaan een groot aantal varianten op deze legende en hoewel de juiste gegevens niet bekend zijn is het wel waarschijnlijk dat deze vechter daadwerkelijk heeft bestaan.